BIRN: EPS zlatna koka za SNS

BIRN: EPS zlatna koka za SNS

Kompanije Južna Bačka i Elektromontaža, koje trenutno vodi donator vladajuće Srpske napredne stranke, poslednjih godina višestruko su uvećale svoje prihode u poslovima sa državom, od čega najvećim delom sa Elektroprivredom Srbije, pokazuje analiza BIRN-a.

BIRN: EPS – zlatna koka za SNS firme 1

Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIC

Kompanija Južna Bačka inkasirala je 2019. godine u poslovima sa državom 6,8 milijardi dinara, odnosno preko 58 miliona evra, od čega šest milijardi ide na tendere EPS-a, pokazuju podaci Uprave za javne nabavke.

To je osam puta više nego 2010. godine, kada je ova firma u poslovima sa državom prihodovala 792 miliona dinara, odnosno nešto više od šest miliona evra.

Vlasnik Južne Bačke Dragoljub Zbiljić, bio je jedini garant kredita od pola miliona evra, koji je 2012. godine tada opozicioni SNS podigao za potrebe izborne kampanje.

Od februara 2021. godine Dragoljub Zbiljić postao je vlasnik i Elektromontaže iz Kraljeva, kompanije koja takođe poslednjih godina dobija značajne poslove sa Elektroprivredom Srbije.

Tokom 2010. godine u poslovima sa državom ova firma je prihodovala skoro 358 miliona dinara (tri miliona evra), a 2019. godine skoro tri milijarde dinara (skoro 27 miliona evra), što je devet puta više. Od te tri milijarde, dve i po je u poslovima sa EPS-om.

Zbiljić je firmu preuzeo od Nenada Kovača, dugogodišnjeg poslovnog partnera Nikole Petrovića, funkcionera SNS-a i bliskog prijatelja predsednika Aleksandra Vučića.

Eksperti iz oblasti energetike ove podatke tumače kao kartelizaciju, ali i monopol tržišta, u kome su ove dve firme podelile celokupno tržište infrastrukturnih i najunosnijih poslova za EPS. Obe firme ispod sebe okupljaju veliki broj podizvođača, koji rade za njih.

Jedan od uzroka favorizovanja Južne Bačke i Elektromontaže i njihovog vrtoglavog uspona, svakako treba tražiti u bliskosti i povezanosti ovih kompanija sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Porast prihoda od poslova sa državom bi možda mogao da se opravda poboljšanjem kvaliteta usluga i većom efikasnošću, ali analiza podataka Uprave za javne nabavke ukazuje da zajedno sa ogromnim povećanjem profita u saradnji sa EPS-om, drastično opada i broj konkurentskih firmi, koje se javljaju na tendere.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...