Brnabić: Rezolucija Evropskog parlamenta van svake istine

Brnabić: Rezolucija Evropskog parlamenta van svake istine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je rezolucija Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji, usvojena prošle sedmice, „van svake istine“ i govori o poslanicima koji su je pisali i za nju glasali.

„Naše je da je pročitamo, da budemo koliko god je moguće samokritični i izmenimo neke stvari ako postoji za to osnova da bi Srbija bila jača i građani imali bolji kvalitet života. Ali opet kažem, ako za to postoji osnova“, istakla je Brnabić za TV Hepi.

Prema njenim rečima, ako neko prebacuje da Srbija nedovoljno testira na koronu ili da ima manjak medicinske opreme „onda tu samo odmahnete rukom i kažete – sad imam pametnija posla pa ću raditi na onom što ima smisla“.

„Sistem vrednosti predsednika Aleksandra Vučića i vlade Srbije mnogo više pripada evropskim vrednostima, što smo pokazali vakcinisanjem građana iz regiona, nego što evropske vrednosti dele i podržavaju poslanici EP koji su glasali za ovu rezoluciju“, naglasila je Brnabić.

Komentaršući deo u kome se govori o Kosovu i nastojanjima vlasti u Beogradu da „deligitimizuju državnost Kosova“, ona je rekla da Srbija ne priznaje da je Kosovo nezavisno.

„Evropska komisija (EK) ne stoji iza ove rezolucije. To mi je nekako uteha i nada jer EK mora da je statusno neutralna, s ozbirom da postoji još pet članica koje ne priznaju nelegitimnu državu Kosovo“, rekla je Brnabić.

Brnabić: Danas nema sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da za danas nije zakazana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i da su takve najave spekulacije, već će najverovatnije zasedati sutra ili prekosutra.

„Epidemiološka situacija je teška, ali nas spašava vakcinacija“, rekla je Brnabić za TV Hepi, navodeći da u aprilu treba da stigne još 1,7 milona vakcina.

Ona je rekla da Srbija troši enormne sume novca za nabavku vakcina, jer ih plaća, kao i da ona vodi računa o zdravlju građana ali i ekonomiji.

„Zato je potreban naći najbolji balans“, naglasila je Brnabić i dodala da kakve god mere donesu čuju se kritike u delu javnosti.

Posebno je zahvalila lekarima i zaključila da se zajedno sa Kriznim štabom odlično bore protiv korone.

Govoreći o narednoj sednici Kriznog štaba, ona je navela da će razgovarati o otvaranju bašti restorana i kafića.

Brnabić: Nije bilo politike u pozivu građanima iz regiona da se ovde vakcinišu

Brnabić je izjavila da je iz Srbije u region poslata najlepša slika o solidarnosti vakcinisanjem građana drugih država i da će svi biti pozvani da dođu na revakcinaciju.

„Nije bilo nikakve politike u tom pozivu da dođu, niti je bilo politike u njihovom dolasku“, rekla rekla je Brnabić za TV Hepi.

Ona je rekla da je „najsimpatičinija slika bila kada su na vakcinisanje u Beograd došle stjuardese u uniformama albanske avio kompanije“, koja je obišla čitav region.

„Verovali su svi koji su došli u Srbiju, imali su u nas poverenje i hvala im“, rekla je Brnabić.
Ona je rekla da je procenjeno da će Srbija morati da uništi 20.000-25.000 vakcina Astrazeneka jer im početkom aprila ističe rok, i dodala da Srbija nije htela tako nešto da uradi, već da pomogne i regionu tako da je pozvala i građane drugih država na vakcinaciju.

„Drago mi je da smo bili solidarni i ne samo sada već i kad je Aleksandar Vučić nosio drugim državama vakcine“, rekla je Brnabić.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...