Detalji ugovora EPS-a i firme brata Darije Kisić FOTO

Detalji ugovora EPS-a i firme brata Darije Kisić FOTO

Kompanija Nites, na čijem čelu je Bojan Kisić, brat ministarke za rad, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, dobila je prošle godine posao vredan tri miliona evra od Elektroprivrede Srbije. Ovu informaciju prethodnog dana u javnost je iznela potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, navodeći da je jedan od partnera Kisićevog Nitesa u ovom poslu bio “Khaticen d.o.o.”, firma koja je, kako ona navodi, za samo šest meseci dobila poslove vredne više od 16 miliona evra.

Pomenuti ugovor sklopljen je 23. januara 2020. godine, a usluga zbog kojih su ove firme od EPS-a plaćene 360.000.000,00 miliona dinara bez PDV-a (tri milona evra) odnosi se na "implementaciju sistema za bezbedno upravljanje SCADA okruženjem", piše Nova.rs.

Ugovor između EPS-a i firme Nites FOTO: EPS

Ugovor između EPS-a i firme Nites FOTO: EPS

U ugovoru se navodi da nije postojao nijedan drugi ponuđač, te da su pomenute firme bile jedine koje su ispunjavale uslove konkursa.

FOTO: EPS

FOTO: EPS

- S obzirom na to da je pribavljena samo jedna prihvatljiva ponuda, te da nema uslova za rangiranje ponuda primenom kriterijuma za zaključenje okrvirnog sporazuma određenog u pozivu za podnošenje ponuda i konkursnoj dokumentaciji, Komisija, u slučaju kada je pribavljena samo jedna prihvatljiva ponuda, predlaže naručiocu da donese odluku o dodeli ugovora zajedničkoj ponudi grupe ponuđača Nites d.o.o, Khaoticen d.o.o. i Beotech IT Rešenja - navodi se u ugovoru, uz ocenu da je ponuda ovih firmi bila "blagovremena, odgovarajuća i prihvatljiva".

FOTO: EPS

FOTO: EPS

Ugovor je potpisao v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić.

I u ovom slučaju kao i u mnogim drugim nije obezbeđena konkurencija. Na javni poziv stigla je samo jedan ponuda, odnosno zajednička ponuda tri firme. Na taj način izbegnuta je konkurencija i mogućnost postizanja bolje cene, odnosno ponude.

Milorad Grčić FOTO: Printscreen

Milorad Grčić FOTO: Printscreen

Zakon o javnim nabavkama nalaže naručiocu da obezbedi konkurenciju.

Na adresu kompanije Nites su upućena pitanja povodom sklapanja ovog ugovora, međutim odgovora nije bilo.

Govoreći o ugovoru koji je parafirao direktor EPS-a, Milorad Grčić, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je istakla da firma partner Bojana Kisića u ovom poslu, Khaoticen, ona koja čitavu priču čini “egzotičnijom”.

Darija Kisić Tepavcević FOTO: ATA Images

Darija Kisić Tepavcević FOTO: ATA Images

- Oni su samo u poslednjih 6 meseci od Elektrodistribucije Beograd dobili poslove vredne više od 10 miliona evra, od EPS-a ugovore vredne više od 4 miliona evra, a od SDPR više od 2 miliona. Dakle, partner brata Darije Kisić Tepavčević je za samo šest meseci prihodovao više od 16 miliona evra novca građana Srbije. Da stvar bude još zanimljivija, naročito za javno mnjenje, pokazuje činjenica da je odmah posle prošlogodišnjih izbora formalni vlasnik ove firme, Nebojša Narić, osnovao zajedničku firmu sa čelnim ljudima Vučićeve omiljene agencije Ipsos. Odnosno sa Markom Uljarevićem i Predragom Kurčubićem - navela je ona.

 Marinika Tepić FOTO: ATA images

Marinika Tepić FOTO: ATA images

Tepić je rekla da je reč o firmi "Numerator" u kojoj, kako kaže, Marko Uljarević ima većinski udeo.

- Morate priznate da je u pitanju čarobna veza. Da li se tu otvara pitanje čije su poslove preuzeli u IT sektoru. Da li je u pitanju neko kome smo ranije pomutili konce? - upitala je ona, aludirajući na prošlogodišnju aferu "Aseko", odnosno poslove koje je od države dobija brat premijerke, Igor Brnabić.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...