Đurić nagrađen sa 6 hiljada dolara mesečno

Đurić nagrađen sa 6 hiljada dolara mesečno

Podatak da mesečna primanja ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića premašuju šest hiljada dolara ne čudi sagovornike Danasa iz redova opozicije, koji ocenjuju da je to nagrada za njegovu servilnost predsedniku Aleksandru Vučiću.

Đurić nagrađen sa šest hiljada dolara mesečno 1

Foto: Twitter

Istovremeno, izvori iz diplomatskih krugova nezvanično potvrđuju da je Đurić, funkcioner SNS i bivši direktor Vladine Kancelarije za KiM, rekorder po zaradi među aktuelnim ambasadorima naše države. Kako se precizira, ambasadorske plate i dalje se kreću od oko 800 evra, koliko dobijaju diplomatski predstavnici Srbije u afričkim državama, preko 5.000 evra za ambasadore u zapadnim zemljama poput Italije i Nemačke, do 6.000 evra, za službovanje u Vašingtonu, „iako je pre nekoliko godina tadašnji šef diplomatije Ivica Dačić poručio da će ti iznosi biti revidirani“.

Portal Nova.rs objavio je da prema zvaničnim podacima Đurić u svojstvu ambasadora u SAD mesečno dobija zaradu od 941 dolar, dok dodatnih 5.225 dolara prima kao „naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu“, tako da ukupno dobije 6.166 američkih dolara. Navedeni izvnos prima od 10. novembra 2020, a zvanično je za ambasadora postavljen mesec dana ranije.

Komentarišući primanja Marka Đurića, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke i bivša ambasadorka Srbije u Rimu, kaže da „ne zna kada su povećane plate ambasadorima, ali znam da su u moje vreme bile manje za četvrtinu“.

– Vučić nagrađuje poslušnost i vernost. Đurić svakako nije dorastao zadatku da bude ambasador u SAD, ali je Vučićev poslušnik i to mu je ključna kvalifikacija, konstatuje Rašković Ivić.

Prema mišljenju Aleksandra Ivanovića, funkcionera Socijaldemokratske stranke, od visine primanja ambasadora „mnogo je važnije kakvi su njegovi rezultati rada i da li građani Srbije od toga imaju neku korist ili samo štetu“.

– Kada govorimo o rezultatima naše spoljne politike u odnosu sa Amerikom, nažalost i tu smo nedavno imali primer potpisivanja „Vašingtonskog sporazuma“, kojim se nastavlja trend servilnosti vlasti u Srbiji zarad očuvanja ličnih pozicija i privilegija, a na veliku štetu građana. Za sada jedini vidljiv efekat tog sporazuma je priznanje Kosova od strane Izraela, na osnovu čega nije teško zaključiti ko je iz tog sporazumnog odnosa izvukao korist, a ko trpi štetu. To je suštinsko pitanje i problem svih nas, a ne to koliko najpoznatiji profesionalni tapšač ima platu, poručuje Ivanović.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...