Jovana Stojković: Antivakserka na saslušanju

Jovana Stojković: Antivakserka na saslušanju

Zbog svojih antivakserskih stavova, širenja netačnih i poluistinitih informacija, pogotovo tokom pandemije korona virusa, policija je prekjuče, najpre, pretresla stan psihoterapeutkinje i predsednice pokreta „Živim za Srbiju“ Jovane Stojković, a potom je i privela na informativni razgovor.

Jovana Stojković: Antivakserka na saslušanju 1

Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Osim nje, saslušano je još nekoliko osoba zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanje panike i nereda. Dolazak policije u njen stan i raspravu sa njima, ona i njen muž Vladimir, inače lekar u zatvoru, emitovali su uživo na Fejsbuku. Protiv njenog supruga podneta je krivična prijava za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti pošto je snimao pretres i raspravljao se sa policijom.

Na svom tviter nalogu nedavno je napisala da smo „svedoci da nam se veliki broj ljudi razboleva i završava na respiratoru posle vakcinacije, kao i da se o tome ćuti“. Stojković ne samo da se bori protiv obavezne vakcinacije, već se protivi i nošenju zaštitnih maski. Pokret „Živim za Srbiju“ je na Jutjubu objavio i snimak njihovog podnošenja zahteva bivšem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću protiv nošenja maski.

Mediji prenose i da je optuživana za epidemiju malih boginja, koja je buknula u oktobru 2017. godine, koja je odnela 15 života. Protiv nje je 2018. pokrenut postupak pred Sudom časti Regionalne lekarske komore Beograda za oduzimanje licence za rad, zbog širenja antivakcinalističkih ideja i odvraćanja roditelja od vakcinacije njihove dece. Međutim, postupak je prekinut.

Stojković je rođena 13. avgusta 1981. godine u Negotinu. Završila je Medicinski fakultet u Beogradu, a specijalistički ispit iz psihijatrije, kako se navodi na sajtu „Živim za Srbiju“, položila je sa najvišom ocenom, te dobila zvanje specijaliste psihijatrije. Piše i da je završila tri godine „ličnog rada analitičke psihologije Karla Gustava Junga“.

Autorka je više desetina tekstova na temu protiv vakcinacije i učesnica javnih skupova, tribina i televizijskih emisija. Direktno je učestvovala u organizovanju pet većih protesta. U avgustu 2018. osniva politički pokret „Živim za Srbiju“, koji je zajedno sa Levijatanom izašao na parlamentarne izbore. Osnivačica je i NVO „Pravo na izbor“, koja se bavi pitanjem prava pacijenata po pitanju vakcinacije, „ali je svu svoju aktivnost usmerila na razvoj „Živim za Srbiju“, duboko verujući da je obavezna vakcinacija političko pitanje koje se samo na tom terenu može dobiti“.

Učestvovala je na međunarodnom protestu protiv obavezne vakcinacije u Rimu 2018. godine, kao i na regionalnim konferencijama na temu bezbednosti vakcina „Infovaks“ u Beogradu 2018. godine, i Konferenciji u Skoplju 2019. godine. Između ostalog, članica je američke organizacije „Lekari za informisani pristanak“, koja se bori za informisani pristanak prilikom vakcinacije, a za sebe kaže da je „pravoslavna Srpkinja, majka, supruga, antiglobalista, tradicionalista, konzervativac, rodoljub“.

Živi i radi u Beogradu.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...