Ko je skrivao smrt Vladimira Cvijana???

Ko je skrivao smrt Vladimira Cvijana???

Vladimir Cvijan, bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije i narodni poslanik utopio se 5. januara 2018. godine.

Ko je skrivao smrt Vladimira Cvijana? 1

Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nakon obdukcionog nalaza i izveštaja policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu je predmet arhiviralo, nalazeći da nema indicija koje bi upućivale da je njegova smrt posledica krivičnog dela.

Više javno tužilaštvo je ove informacije objavilo juče, nakon što se u javnosti pojavila informacija da je Vladimir Cvijan preminuo.

Kako su naveli, dežurni tužilac obavešten je da je 5. januara 2018 godine, na 1.164 km desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko 7 metara od obale, zatečen, u tom trenutku NN muški leš, srednje životne dobi.

“Dežurni tužilac po službenoj dužnosti naložio je obdukciju leša, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti. Nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukcionog zapisnika, sa toksikološkim analizama, utvrđen je identitet preminulog – Vladimir Cvijan, rođen 1976. godine, koje lice je preminulo usled utopljavanja. Na telu pokojnog nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo”, naveli su iz Višeg tužilaštva precizirajući da je obdukcija obavezna u svim slučajevima u kojima je identitet leša nepoznat.

Ova informacija došla je više od tri godine od kako je bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije i narodni poslanik Srpske napredne stranke preminuo. Čak i onda, ona nije objavljena incijativom države, već nakon što je više medija prenelo početnu informaciju magazina Tabloid. Nakon toga, predstavnici advokatskih komora su potvrdili da je Cvijan 2018. godine ispisan iz registra advokata.

Tadić: Nadležni hitno da objave šta je uzrok smrti Cvijana i zašto se ćutalo

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije ističe da su se u prošlosti objavljivali prigodni tekstovi povodom smrti osoba koje su obavljale mnogo manje značajne funkcije od Vladimira Cvijana.

– Očigledno je da je informacija o njegovoj smrti namerno sakrivena. Mi poslednjih meseci svedočimo potpunom raspadu sistema, tokom kojeg iz dubine režima izlaze najstrašnije stvari, kaže Čečen ističući da “sada najbolje vidimo šta znači nemati nezavisnu policiju i tužilaštvo”.

Direktor CINS-a napominje da je ključno pitanje u ovom slučaju ko je zataškao informaciju o Cvijanovoj smrti.

– Treba utvrditi gde je nastao taj prekid i ko je onemogućio da se ta informacija sazna. Izgleda da živimo u zemlji koja sistemski sakriva svoje mrtve, umrli oni od korone ili nekog drugog uzroka, navodi Čečen.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...