"Narodu dug od 50 milijardi zbig dilova sa Kinezima"

"Narodu dug od 50 milijardi zbig dilova sa Kinezima"

Predsednik je krenuo da se pozdravi sa predstavnicima firme Čajna Šandong, kineskog izvođača radova na brzoj saobraćajnici Valjevo – Lajkovac, a iza njega su vozila srpskih podizvođača: kamion Inkop-a iz Ćuprije u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, kao i džip Nukleusa, partnerske firme Veselinovića i Radoičića iz Lazarevca - stoji u saopštenju Dušana Nikezića, predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Dušan Nikezić FOTO: SSP

Dušan Nikezić FOTO: SSP

- Potpuno je neverovatno da ovu kratku i jednostavnu deonicu od samo 18 kilometara ne grade srpske firme, već se i za nju zadužujemo kod Kineza, bez tendera je gradi kineska kompanija, po ceni koja je najmanje tri puta viša od tržišne.

Koliko je cena naduvana najbolje se vidi po tome što je ministarka Zorana Mihajlović u aprilu 2018. procenila da će ova deonica koštati 50-60 miliona evra, pa je godinu dana kasnije Zoran Drobnjak podigao vrednost do 100 miliona evra, da bi ista ministarka Mihajlović 2020. godine potpisala ugovor na čak 158 miliona evra!

Na kraju ispada da će nas brza saobraćajnica u dolini reke Kolubare koštati 8,7 miliona evra po kilometru, što je duplo više od cene autoputa Zagreb-Split kroz Dinarske Alpe.

Umesto da gradimo brze saobraćajnice jer su duplo jeftinije od autoputeva, mi gradimo brze saobraćanice jer ih plaćamo duplo više od autoputeva, pa će se razlika između tržišne i ugovorene cene, od 100 miliona evra, sliti u džepove kineskog izvođača i firmi Veselinovića i Radoičića.

U ovoj razrađenoj graditeljskoj šemi će svi debelo zaraditi: od kineskih banaka i sumnjivih kineskih građevinskih firmi, do srpskih posrednika bliskih vlasti, dok će narodu ostati javni dug od preko 50 milijardi evra i prazni putevi po kojima neće više imati ko da se vozi - navodi Dušan Nikezić.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...