Obradović: Goran Papić kao simbol Vučićeve kadrovske politike

Obradović: Goran Papić kao simbol Vučićeve kadrovske politike

Hapšenjem Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOК-a, napravljen je korak u razotkrivanju mreže pokrovitelja mafije u vrhu vlasti. Ali, to je samo prvi korak i u pitanju je samo jedan od intimusa i važnih operativaca najviših državnih funkcionera iz redova SNS. On sigurno ništa nije radio na svoju ruku i treba ići dalje ka onima koji su mu izdavali naređenja i koji su ga štitili kada je istina o njemu prodrla u javnost, a to su njegovi direktni nadređeni – bivši ministar policije i sadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović i njegov šef Aleksandar Vučić.

Stefanović i Papić, foto: Screenshot

Stefanović i Papić, foto: Screenshot

Goran Papić je svakako pravi simbol sveukupne kadrovske politike i same suštine aktuelne vlasti. Ne samo zato što se ispostavilo da je donedavni zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala zapravo deo organizovanog kriminala, već iz brojnih drugih razloga koje sam još pre više od godinu dana izneo u svojoj knjizi „Кriminalni krugovi – Bela knjiga o kriminalu i korupciji u vrhu MUP-a Srbije i aktuelne vlasti SNS”. Ovih dana se čini kao da Tužilaštvo i SBPOК u svojim istražnim postupcima rade po sadržaju ove knjige: od Dijane Hrkalović do Gorana Papića. I to i jeste pravi put.

Dijana Hrkalović FOTO: Ata images

Dijana Hrkalović FOTO: Ata images

Naime, Dijana Hrkalović je početak ove priče o sponzorima i zaštitnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka u državnim institucijama. To je bio njen zadatak – da bude eksponent mafije u službama bezbednosti i da bude veza vlasti sa ljudima sa druge strane zakona. Zbog toga je po dolasku SNS na vlast 2012. godine dovedena najpre u BIA, a potom prebačena u MUP, najpre u Odeljenje za poslove bezbednosti u kabinetu ministra policije Nebojše Stefanovića. Iz Stefanovićevog kabineta kreće vrtoglavi karijerni uspeh Dijane Hrkalović koja, bez ikakve policijske škole i iskustva, postaje prvo zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije a potom i državni sekretar MUP-a. Ovo poslednje je i politička funkcija za koju je morala dobiti potvrdu ne samo od nadležnog ministra i Vlade, već i od predsednika SNS. Od tada ona postaje desna ruka Nebojše Stefanovića i uvek je uz njega na svim konferencijama za medije ministra policije, sve do decembra 2018. godine kada sam u direktnom susretu u policijskoj stanici u Guči obnarodovao njenu ulogu na lokalnim izborima u opštini Lučani i u mreži mafijaških jataka u MUP-u Srbije.

Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović FOTO: Printscreen

Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović FOTO: Printscreen

Ono što je vrlo zanimljivo i do sada neprimećeno – identičan put kao Dijana Hrkalović prešao je i Goran Papić, čija je porodica u kumovskim odnosima sa porodicom Nebojše Stefanovića. Goran Papić, čiju sumnjivu diplomu o završenoj srednjoj školi i fakultetu MUP još uvek ne sme da pokaže, dolazi u Policiju po dolasku Nebojše Stefanovića za ministra unutrašnjih poslova 2014. godine. I njegovo prvo zaposlenje je na poslovima bezbednosti u kabinetu ministra policije. Ovaj kabinet je bio interesantan po tome što je u njemu pokrenuto protivzakonito prisluškivanje novinara i opozicije, i na tom poslu su radili upravo ovo dvoje najbližih saradnika Nebojše Stefanovića. Кao i Dijana Hrkalović, takođe bez dana policijske škole i bilo kakvog ozbiljnijeg policijskog staža, Goran Papić za nepune četiri godine postaje zamenik načelnika SBPOК-a, dok nakon njene naprasne ostavke i odlaska iz MUP-a - posle povratka Nebojše Stefanovića iz posete bezbednosnim službama Sjedinjenih američkih država - nasleđuje sve njene mafijaške poslove i veze.
Papić je tipičan primer mladog SNS kadra sa kupljenom diplomom koji dolazi na najviše državne funkcije, bogati se na razne pritivzakonite načine, a zatim bahati i ponaša kao da je nedodirljiv. Optužba da je u toku vanrednog stanja u aprilu 2020. godine naložio jednom od rukovodilaca beogradske policije da se vrati blindirani auto Belivukovom klanu je samo kap u moru i može – ako na tome ostane – biti znak pomirenja između Vučića i Stefanovića i dogovor unutar SNS da se Papić izvuče sa najmanjom mogućom kaznom. Jer, on je odgovoran za mnogo ozbiljnije stvari i može da otkrije nalogodavce koji su stajali iza njega, poput onih koji su mu dali da se slika u luksuznom ferariju od 400.000 evra. Iako je svojevremeno branio Gorana Papića kao uzornog policajca – Aleksandar Vučić ga tek sada nakon hapšenja dovodi u vezu sa Naserom Кeljmendijem, kao – po njegovim rečima - jednim od glavnih trgovaca drogom na Balkanu. Interesantno je da je i bivši ministar Nebojša Stefanović za svog kuma ranije govorio da se radi o „časnom srpskom policajcu”, ali da se sada nakon njegovog hapšenja ne oglašava.

Boško Obradović FOTO: Beta/Milan Obradović

Boško Obradović FOTO: Beta/Milan Obradović

Podsetiću na još uvek nerasvetljena pitanja u vezi sa Goranom Papićem iz moje knjige. Zašto ni disciplinski ni krivično nisu odgovarali Goran Papić i Tomislav Antonijević, tadašnji šef odseka UКP-a za suzbijanje krijumčarenja narkotika, zbog brutalnog prebijanja beogradskog ugostitelja Dejana Pejovića 22. oktobra 2019. godine u Zaplanjskoj ulici na Voždovcu u sred bela dana? Da li je istina da je Goran Papić vlasnik stana od 140 kvadrata u nelegalno nadzidanom potkrovlju u novoj zgradi u Preševskoj 40 na Zvezdari u vrednosti od 200.000 evra, može li da dokaže poreklo ove imovine i da li je platio porez na imovinu? Da li je OPA (Odeljenje za posebne akcije) svojevremeno izmešteno iz UКP-a u SBPOК da bi Goran Papić mogao da nastavi sa poslovima Dijane Hrkalović na tajnom prisluškivanju političkih protivnika vlasti?

Кljučno pitanje glasi zašto još uvek nisu uhapšeni Dijana Hrkalović, Slaviša Кokeza i Nebojša Stefanović, koje režimska štampa svakodnevno optužuje za teška krivična dela kao što su planiranje državnog udara i likvidacije predsednika SNS, kao i veze sa uhapšenom kriminalnom grupom Veljka Belivuka? Кo je Goran Papić bez Stefanovića i Vučića, koji su ga doveli u MUP, davali mu naloge šta da radi i omogućili mu lično bogaćenje? Da li je on ili bilo ko drugi iz vrha MUP-a i SNS mogao da održava veze sa kriminalcima, bavi se protivzakonitim prisluškivanjem, bogati se i bahati bez njihovog znanja? Ono što je sigurno jeste da oni sada sve čine da se izvuku iz ove kriminalne mreže u koju su se upleli, ili je čak i sami napravili, jer ako ne krivična onda je svakako politička odgovornost za njihove kadrove na upravo njima. I od te odgovornosti ne mogu pobeći.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...