Šešeljevac u Daninoj suknji: Ko je Aleksandar Čotrić?!

Šešeljevac u Daninoj suknji: Ko je Aleksandar Čotrić?!

Čovek koji više od 23 godine prima poslaničku platu, osnivač Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja, član ozloglašene beogradske vlade u vreme SPO, čovek koji je oteo nekadašnju nezavisnu TV Studio B od građana Beograda. Aleksandar Čotrić, danas je još jedan glasnogovornik Aleksandra Vučića zadužen da vređa političke protivnike.

Iako je dugo u javnom životu, Čotrić vešto krije svoje obrazovanje, ali kao da je to i bitno - čovek ceo život živi na grbači građana Srbije i prima poslaničku platu neverovatne 23 godine. U Skupštini ga odavno zovu diplomirani poslanik i kažu da za sve ove godine nije govorio više od nekoliko puta, ali zato nije gadljiv na poslaničku platu koju prima za svoj (ne)rad.

Karijeru je započeo kao ostrašćeni osnivač Šešeljevog Srpskog četničkog pokreta, ali se brzo priklonio Vuku Draškoviću odnosno Danici, o čemu je svedočio Velimir Ilić, nekada perjanica SPO-a. Upravo mu je Velja nadenuo nadimak koji Čotrića decenijama prati - Šešeljevac u Daninoj suknji. Ilić je u jednoj od svojih ispovesti o nekada moćnom SPO, otkrio da je Čotrić zapravo uvek bio Danin privatni poslanik koji je za nju špijunirao i izveštavo je šta se dešava unutar i oko SPO. Ni Vuku Draškoviću se to nije sviđalo jer je Dana, prema Veljinom predanju, tih devedesetih upravo preko Čotrića držala sve konce u svojim rukama. Kasnije mu se kao Danin taster pridružio JUL-ovac u SPO, Milan Božić koji je danas Vučićev predsednik Nadzornog odbora Telekoma.

Vuk i Danica Drašković

Vuk i Danica Drašković

Sam Čotrić se, nikad se ne gurajući u prvi plan, izborio da bude poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije tako reći doživotno: 1994-1997, 1997-2000, 2004-2007 2008-2012. Peti mandat počeo mu je 2012. godine u devetom sazivu Skupštine. Ostale mandate niko više i ne broji jer se od tada do današnjeg dana u Skupštini švercuje kao poslanik sa liste Srpske napredne stranke (SNS) koji se formalno vodi na kvoti SPO, slično kao Marijan Rističević i članovi porodice Karić.

Zorana nema snage da smeni Danicu Drašković?

Zanimljiv period Čotrićeve biografije je period od 1997. do 2000. kada je bio član ozloglašene gradske vlasti SPO, nakon što je smenjen prvi demokratski gradonačelnik dr Zoran Đinđić i kada je nekadašnji kralj trgova i ulica Vuk Drašković prvi put ušao u otvorenu koaliciju sa Slobodanom Miloševićem. Iz tog vremena Čotrić će ostati upamćen kao prinudni upravnik, odnosno predsednik Upravnog odbora do tada nezavisne Televizije Studio B. Tada je SPO uz podršku SPS oteo NTV Studio B koji su preuzeli Čotrić i Kojadinović i najurili sve slobodne novinare sa jedine slobodne televizije u zemlji - Olju Bećković, Lilu Radonjić, Draganu Milutinović, Zorana Ostojića i mnoge druge...

Televizija Studio B više nije što je bila

Televizija Studio B više nije što je bila

Nakon toga, nekadašnji nezavisni Studio B izgledao je kao baš kao današnji RTV Pink, samo smo umesto Vučića po ceo dan gledali Vuka Draškovića i predstavnike ozloglašene beogradske vlasti SPO-a. Iako se grčevito drži poslaničkog mandata, Čotrić se danas kloni javnosti, manji je od makovog zrna i pojavi se tu i tamo kada Vučić iskritikuje Draškovića da ga nedovoljno podržava, pa Čotrić izvršava zadatak da vulgarnim, prostačkim jezikom napada opoziciju a da podržava naprednjake, Dačića, Vulina i bratiju.

Ostaje još da vidimo da li će Čotrić ući u Ginisovu knjigu rekorda po broju godina provedenih u poslaničkim klupama, a ko zna -možda tamo dočeka i penziju. Nikad se ne zna - ovo je, ipak, Srbija.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...