SMENJEN ZA SEKUND Šef policije po naredbi vratio ,,blindu" pa ga zamenio osuđeni načelnik

SMENJEN ZA SEKUND Šef policije po naredbi vratio ,,blindu" pa ga zamenio osuđeni načelnik

Nekadašnji načelnik kriminalističke policije Beograda, Ilija Milačić, koji je pre nekoliko dana osuđen zbog odavanja službene tajne, na tom mestu nasledio je Milenka Munižabu. Sad je otkriveno da je Munižaba po nalogu Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), vratio blindirani automobil saradniku Veljka Belivuka i za to je platio cenu.

Milenko Munižaba, FOTO: Printscreen/RTS

Milenko Munižaba, FOTO: Printscreen/RTS

Papić je prošle sedmice uhapšen zbog sumnje da je 15. aprila 2020. zloupotrebio službeni položaj, tako što je jednom rukovodiocu beogradske policije naložio da vrati blindirani automobil Marku Miljkoviću, koji je, prema operativnim saznanjima, sa Belivukom rukovodio kriminalnom grupom.

Ime rukovodioca beogradske policije, kome je Papić naložio da vrati automobil, otkrio je Branislav Tapušković, Papićev branilac, u izjavi listu "Danas". Advokat Tapušković je objasnio da je njegov branjenik sve radio po nalogu tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i da su iznad njega, po položajima bili Dejan Kovačević, načelnik UKP MUP, i Ilija Hodoba, prvi čovek SBPOK-a.

- Papić, nije mogao, sve i da je želeo, da naloži rukovodiocu beogradske policije Milenku Munižabi da nešto učini. On naprosto nije imao nadležnost da njima daje naredbe - izjavio je advokat Tapušković.

Goran Papić, FOTO: Printscreen

Goran Papić, FOTO: Printscreen

To sporno vraćanje blindiranog automobila bilo je 15. aprila prošle godine, u jeku vanrednog stanja, a interesantno je da je Munižaba ubrzo smenjen sa mesta prvog operativca Beograda. Da li je njegov odlazak iz UKP PU za grad Beograd, povezan sa tim što je neko "odozgo" morao da ga pozove i naloži mu da Miljkoviću vrati automobil, u ovom momentu može samo da se nagađa.

"Goran Papić sve radio po nalogu Stefanovića"

Činjenica je da je preko noći sklonjen sa jednog od najuticajnih položaja u srpskoj policiji, ako se uzme u obzir koliko se krivičnih dela u prestonici u odnosu na celu Srbiju.

Munižaba, u svetu policijaca poznat pod nadimkom Žabac, nije preko noći došao na čelu beogradske operative, već je tu decenijama radio. Prethodno je bio načelnik Trećeg odeljenja - Odeljenje za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata, a pre toga u tom odeljenju bio je šef Odseka za rasvetljavanje krivičnih dela u saobraćaju.

Ilija Milačić tabloidu odao operativne podatke FOTO: Printscreen

Ilija Milačić tabloidu odao operativne podatke FOTO: Printscreen

I dok je Munižaba upućen u MUP, na manje odgovorno mesto, Milačić je imenovan za načelnika beogradske policije, ali se na tom položaju zadržao samo nekoliko meseci. Prošlog novembra unapređen je u Službu za kriminalističko-obaveštajne poslove UKP-a, ali je u februaru već uhapšen zbog sumnje da je jednom tabloidu odavao tajne.

Sklopio je sporazum sa tužilaštvom, ostalo mu je još da u kućnom pritvoru odsluži sedam meseci kazne, a posle toga mu je zabranjeno i da pet godina radi u MUP-u. Iako je Milačić priznao krivicu, nije utvrđeno da li je samoinicijativno radio to zbog čega je osuđen, ili je poslednjim postupkom zaštitio "one odozgo" od kojih je dobijao instrukcije.

Pokojni Jović godinama bio saradnik Munižabi

Munižabi je godinama najbliži saradnik bio Dejan Jović, koga su pojedinci iz bivšeg rukovodstva MUP-a ne samo uhapsili zbog sumnje da je trgovao uticajem, poslovno degradirali i uništili karijeru, već i urušili zdravlje, pa je prošlog jula preminuo od posledica koronavirusa.

Munižaba i Jović su godinama bila tandem na čelu Trećeg odeljenja. Munižaba, kao načelnik, Jović kao zamenik i čovek koji je rukovodio istagama i akcijama hapšenja Belivuka i njegovih saradnika, zbog čega se našao na meti vrhuške MUP-a.

Nagrađivani policijski inspektor umro od korone

Uhapšen je u decembru 2018. godine, i dok je bio u pritvoru njegov nekadašnji šef je unapređen, i postao je prvi operativac Beograda. Na suđenju su predočene i službene beleške u kojoma je pisalo da je Jović svaki put kada se, u cilju iszrage, sastajao sa kriminalcem o tome obaveštavao Munižabu, koji mu je davao dozvolu da radi. Jović je prošlog maja pravosnažno oslobođen za trgovinu uticajem, ali je nažalost, nepuna dva meseca kasnije preminuo od posledica koronavirusa.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...