Umesto Vučićevog mercedesa - KATANC - Radnici Ikarbusa od septembra nisu primili platu

Umesto Vučićevog mercedesa - KATANC - Radnici  Ikarbusa od septembra nisu primili platu

Sindikat radnika fabrike „Ikarbus“ iz Zemuna i predstavnici Ministarstva finansija Srbije dogovaraju se o socijalnom programu, jer od septembra 2019. godine nisu primili nijednu platu, kazao je predsednik Samostalnog sindikata „Ikarbusa“ Dragan Bubić.


Bubić je, nakon sastanka u Vladi Srbije, kazao da bi prva novčana sredstva radnici mogli da dobiju najverovatnije u februaru, „dok će im dugoročno biti ponudjen otkup staža za 200 evra po godini rada“.


On je rekao da se za sada još uvek ne zna koliko će radnika biti obuhvaćeno programom, ali da je sindikat tražio socijalni program za sve.


„Sigurno znate situaciju, da četiri meseca nismo primili platu i da smo u procesu privatizacije koja predugo traje. Za to vreme mi smo u vakumu. Grad nam je obećao da ćemo za potrebe gradskog prevoza dobiti narudžbinu za proizvodnju autobusa. To se nije dogodilo“, rekao je Bubić.
Generalni direktor „Ikarbusa“ Aleksandar Vićentić u izjavi za RSE ocenio je da je socijalni program jedino rešenje za radnike koji „mesecima nisu dobili ni dinar“.

On je podsetio da fabrika „Ikarbus“ postoji 97 godina, kao i da je od nekadašnjeg uspešnog proizvodjača autobusa danas na korak od zatvaranja.


„Ikarbus saradjuje sa poznatim kompanijama kao što su ‘Mercedes’ i ‘MAN’ ali danas od fabrike ‘niko ništa ne naručuje’“, kazao je Vućentić.
Samostalni sindikat radnika prvobitno je najavio protest ispred Vlade Srbije ali će nakon razgovora u Ministarstvu od tog protesta, kako su naveli, privremeno odustati.


Fabrika „Ikarbus“ je više od godinu dana u procesu privatizacije, a većinski vlasnik trebalo bi da postane kineska kompanija Yinlong (Jinlong).
Kineska kompanija otkupila je dugove „Ikarbusa“, ali se čeka kraj privatizacionog postupka.


U medjuvremenu zaposleni su već prošli kroz jedan socijalni program, a u trenutku kada je kineska kompanija otkupila dugove u „Ikarbusu“ je bilo 300 zaposlenih, dok ih je posle prvog socijalnog programa ostalo 120, preneo je RSE.

Rezulat predsednikovih obećanja

Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...