Vlada Srbije unajmila ženu Tonija Blera da je brani u sporu sa United group

Vlada Srbije unajmila ženu Tonija Blera da je brani u sporu sa United group

Vlada Srbije unajmila je advokatsku kancelariju žene Tonija Blera, Čeri Bler, kako bi pomogla u savetovanju zbog optužbi da država guši nezavisnu televizijsku i internet kompaniju United group, piše londonski list Telegraf.

- Londonski Telegraf, nakon ekskluzivnog uvida u dokumenta: srpska Vlada unajmila advokatsku kancelariju Čeri Bler. List potvrđuje i da njen suprug “Toni Bler već 6 godina savetuje Srbiju”. Da li je ovo istina, Aco Srbine? - pita predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Advokatska firma Čeri Bler "Omnia Strategy", žene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera zastupaće Srbiju u sporu u kome je optužena za pritisak na jednu nezavisnu televizijsku i internet kompaniju, a u pokušaju vladajuće partije da „ojača svoju moć“, saznao je Telegraf uvidom u pravne dokumente.

U tekstu se navodi da je reč o United group i njenom sporu sa Telekomom Srbija, ali se ne navodi ko je tačno angažovao advokatsku firmu Čeri Bler.

Bivši briranski premijer Toni Bler i njegova konsultantska firma "Tony Blair Institute for Global Change", koji su savetnici Vlade Srbije već šest godina, negirali su da su na bilo koji način uticali da firma Čeri Bler dobije posao zastupanja Srbije. Blerov institut je u svom odgovoru istakao da je gospođa Bler „dobro pozicioniran advokat“ i da „ima klijente širom sveta“.

Telegraf, međutim, tvrdi da ovo nije prvi put da firma gospođe Bler, koja je potpuno odvojeno pravno lice od firme gospodina Blera, dobija posao zastupanja država, koje njen muž već savetuje. Kao primeri se navode Kazahstan, Gambija i Ruanda.

Telegraf se pita koliko će poreske obveznike u Srbiji koštati advokatske usluge gospođe Bler, ali taj podatak nije saznao i dodaju da se zna da jedan sat tih usluga košta 1.000 funti!

Ugovor firme Tonija Blera o savetovanju Srbije finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, tvrdi Telegraf koji je "vlast u Srbiji nazivao autokratskom i populističkom".

Inače, Toni Bler je u vreme bombardovanja Srbije bio premijer i jedan je od čelnih ljudi koji su dali zeleno svetlo za bacanje bombi na naš narod. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić godinama je Blera zbog ovoga brutalno napadao, a onda ga je unajmio kao savetnika, sumnja se novcem iz državne kase.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...