Vladeta Janković: Đilas i Jeremić moraju da nađu zajednički jezik

Vladeta Janković: Đilas i Jeremić moraju da nađu zajednički jezik

Profesor Filološkog fakulteta u penziji, političar i diplomata Vladeta Janković izjavio je kako veruje da se „jedini pravi potencijal krije u redovima opozicije koja je bojkotovala izbore i koja bi morala da se liši usluga onih koji su je izneverili padajući u Vučićevu klopku troprocentrog cenzusa, a od kojih će uvek biti više štete nego koristi“.

Vladeta Janković: Đilas i Jeremić moraju da nađu zajednički jezik 1

Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

„Dodaću da bi možda trebalo napraviti izuzetak sa nekima koji su na izbore izašli teška srca i pod objektivnim pritiskom poput (Neboše) Zelenovića ili (Milana) Stamatovića“, rekao je Janković za novi broj nedeljnika Vreme.

Kako je rekao, „suprotno uobičajenom vajkanju nad slabostima opozicije, mislim da treba imati u vidu da nikada ranije pritisci režima nisu bili toliko pogani i bezobrazni, da su uslovi za puki opstanak u svakom pogledu očajni, a da se nešto ipak dešava“.

On je istakao da je „dobro što iz drugog plana počinju da se profilišu ličnosti koje delevanjem i nastupom obećavaju, poput Tepićke, Aleksića ili Ponoša“.

„Ako to nešto znači, moje je uverenje da u najmanju ruku Đilas i Jeremić (koje režimska propaganda kasapi kao nikoga do sada) moraju naći zajednički jezik, da kandidati za predsednika i gradonačelnika moraju imati jedinstvenu podršku i da na pregovore o izbornim uslovima treba poslati što manju grupu stručnih, lično nezainteresovanih ljudi, koji nemaju hipoteka, a imaju dugačke fitilje“, rekao je Janković.

Treba, dodao je, takođe biti spreman na novi bojkot jer je, ako ništa drugo, „današnji izgled Skupštine najbolja potvrda koliko je to oružje delotvorno“.

Govoreći o predstojećoj 30-godišnjici devetomartovskih demonstracija, on je rekao da je „deveti mart ostao i kao neka vrsta mustre kako se takve stvari rade, pa će se više ili manje nasilne demonstracije protiv režima ponoviti više puta u toku potonje tri decenije, uz dobre izgleda za nove reprize, sa, volim da verujem, potpunijim i trajnijim ishodom“.

„Ako nas to iskustvo nečemu uči, to je da takozvana ‘ulica’ i te kako može nešto da postigne u borbi za demokratiju i pravdu kada god se vlast zaboravi toliko da dara prevrši meru“, rekao je Janković.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...