,,Vučiću, doniraj nezakonite poklone za lečenje bolesne dece"

,,Vučiću, doniraj nezakonite poklone za lečenje bolesne dece"

Predsednik Pokreta Ljubav Vera Nada održao je ispred Predsedništva Srbije konferenciju za novinare i izneo nove dokaze o poklonima koje je Aleksandar Vučić dobio prilikom zvaničnih susreta u zemlji i inostranstvu a koje je potom, kršeći Zakon o sprečavanju korupcije, zadržao u ličnoj svojini i predao pismo kojim se obratio predsedniku Srbije.

- Šejk bin Zajed je poklonio i 3 mercedesa blindirana koja su u vrednosti od 3 miliona evra. On je poklonio i snajpersku pušku, kako je rečeno tada javno, jednu od najskupljih i najboljih na svetu, poklonio ju je lično Vučiću, ni nje naravno nema u izveštaju. Ali je jasno da neko ko poklanja stvari milionske vrednosti, neko ko je multimilijader, taj svakako nije doneo sliku vrednu 800 dinara - rekao je Šarović na konferenciji za medije.

Nemanja Šarović je predložio da se Aleksandar Vučić odrekne svih protivzakonito prisvojenih poklona i predložio mu da sve poklone stavi na javnu licitaciju i sav prihod uplati za lečenje Gavrila Đurđevića koji boluje od teške progresivne bolesti.

- U izveštaju za 2012. godinu, koji ste lično sastavili, potpisali i predali nadležnom državnom organu prijavili ste ukupno 28 protokolarnih i prigodnih poklona. Iako zakon propisuje da protokolarni i prigodni pokloni postaju javna svojina, kao i da "samo u izuzetnim slučajevima javni funkcioner ima pravo da zadrži u ličnoj svojini protokolarni ili prigodni poklon čija vrednost ne prelazi 10% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji", vi ste, svojevoljno i samovoljno, izuzetak pretvorili u pravilo i u ličnom vlasništvu zadržali svojih 28 prijavljenih poklona - stoji između ostalog u Šarovićevom pismu upućenom predsedniku Srbije.

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Šarović u pismu ocenjuje da to nije jedina zloupotreba i kršenje zakona koju je Vučić izvršio. On navodi da je predsednik Srbije u izveštaju Agenciji za sprečavanje korupcije naveo vrednost poklona u mnogo manjoj cenu od realne tržišne. Tako, na primer, ističe Šarović, sliku sa motivima Irana dimenzija 50 sa 80 centimetara, poklon od ambasadora Irana, Vučić procenjuje na 600 dinara.

On tvrdi da je najskuplji poklon predsednik Srbije dobio od Dimitrija Rogozina, u to vreme prvog potpredsednika ruske vlade, repliku generalskog bodeža ruske armije, za koji je Vučić procenio da vredi 2.000 dinara.


- Da odemo sad u Ikeu ili u prvu ovde prodavnicu, malo bolji nož, a ne repliku generalskog bodeža, nećete sigurno naći za 2.000 dinara - istakao je Šarović na konferenciji.

Obezbeđenje predsedništva nije dozvolilo članovima pokreta Ljubav Vera Nada da na pisarnici predaju poklone koje su pripremili predsedniku Republike Srbije, kažu iz pokreta Vera Ljubav Nada.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...